Pietikäisen Pienpanimon viides olutsatsi laitettiin juuri alulle Sir Elwoodin Hiljaisten Värien soljuessa äänimattona taustalla. Peräti kahdenkymmenenviiden litran satsi pullotetaan 1-2 viikon kuluessa virallisena Notkoberfest-oluena, joka laitetaan Notkotien kylmävarastoon reilun kuukauden ajaksi kypsymään. Valmista juomaa pitäisi tulla noin 60-70 pulloa, juuri sopivasti syksyn olut- ja sadonkorjuujuhlien kynnyksellä.

IMG_20140819_175241-normal.jpg

Vuoden 2014 Notkoberfest-olut on valmistettu Hollantilaisen Brewfermin bock-uutteesta. Koska satsi muodostui näin suureksi, hupeni sinne peräti kaksi uutepurkkia. Tämä uutteinen pukkiolut ei ole aivan niin tuhtia, kuin mitä tyylilajinsa edustajat yleensä. Ennakko-odotukset ounastelevat noin 5-6% vahvuista tummaa ja syksyistä herkkua. Suuresta vesimäärästä johtuen ominaispainomittari näytti vain 1.035 (edellisissä olusissa lähtötilanne on ollut 1.050), mutta jäämme mielenkiinnolla odottamaan käymisen jälkeisiä lukemia.

Humaloinnin aion hoitaa kuivahumalointina ja tehdä sen vasta käymisen loppuvaiheessa. Styrian Goldings -lajikkeissa on hyvä aromi. Niitä käytetään paljon britti-ale-olusissa, sekä lagereissa. Se miten nämä entisen Jugoslavian alueelta alunperin löytyneet humalat tähän uute-bockiin sopivat, jää nähtäväksi.

IMG_20140819_184928-normal.jpg

Syksy (kuten kaikki kolme muutakin vuodenaikaa) ovat oluen ystävän parasta aikaa! Puolitoista kuukautta Notkoberfest-oluen kypsymiseen. Saa nähdä, mitä oheisherkkuja sitä ehtii vielä ennen sitä väkertää. Vehnäoluestahan saa tavanomaista kuohkeampia sämpylöitä ja Koffin Portterin maustama suklaakakku lienee jo syksyn pitojen pakollinen traditio. Lihamylly olisi kiva!