Joulu lienee yksi vuoden parhaista olutsesongeista. Jo hyvissä ajoin marraskuussa, Alkon hyllyille on tullut erinomainen kokoelma, niin kotimaisia, kuin myös ulkomaisia jouluolusia. Hyvin varusteltujen ruokakauppojen hyllyiltä löytää miedompia sesonkituotteita. Kovimmat jätkät ovat tilanneet haluamansa pullot netistä jo hyvissä ajoin.

Useissa asiayhteyksissä on todettu, että nimenomaan olut on yksi parhaimmista juomista joulupöydän antimien kaveriksi. Raskas ja rasvainen jouluruoka suorastaan huutaa hyvää olutta kaverikseen. Siksi onkin häiritsevää, kuinka ylivoimainen suosikkijuoma viini yhä joulupöydässä on. Itselleni yksi vuoden tärkeimmistä päätöksistä on juuri se, minkä oluen valitsen jouluruokailun yhteydessä nautittavaksi. Tämän vuoksi asiaan on paneuduttava jo hyvissä ajoin. Seuraavassa joitain poimintoja kauden herkuista.

PRYKMESTAR JOULUOLUT:

Heti napsahti. Suurena rauchbierin ystävänä täytyy todeta, että Prykmestarin vuoden 2014 jouluolut on yksi parhaista kotimaisista lajissaan ja samalla myös yksi koko vuoden parhaista kotimaisista olusista. Kevyt, mutta savumaltaiden ansiosta sopivan vahvarunkoinen pilsneri on makunsa puolesta häiritsevän lähellä Schlengerlan Märzeniä. Kyseinen olut lieneekin ollut tässä esikuvana. Tämä tuli vähän puskista, en osannut varautua, mutta joulupöytään menee heittämällä. Vahva suositus myös savuolutta karttaville, sillä melko kevyt sellaiseksi (4,5%).

IMG_20141216_212328.jpg

NØGNE Ø IMPERIAL RYE PORTER:

Yksi allekirjoittaneen (ja monen muunkin) suosikkipanimoista on Norjalainen Nogne Ø. Panimon uusimmassa vahvassa porterissa (9,0%) on käytetty mm. vehnä- ja ruismaltaita. Tuoksu on vahvan lakritsinen. Suutuntuma paksu ja pehmeä. Maltaiden ja kolmen eri humalan tasapaino on erinomainen. Maku on mokkainen. Sopisi oikein hyvin jälkiruokapöytään kuivakakun seuraksi. Myös suklaan kanssa tämä toimii takuuvarmasti.  

TRAPPISTE ROCHEFORT 10:

Vahva (11,3%) Belgialainen luostariolut. Runsas runko hivelee suupieliä. Makea, hieman kahvimainen maku. Suutuntuma todella pehmeä. Kyseistä olutta (tai ainakin jotain sinne päin) on tehty Notre-Dame de Saint Rémyn luostarissa vuodesta 1595 lähtien. Oiva valinta aattoillan seurustelujuomaksi takkatulen äärellä. Tämän avulla kestänee myös ties monennenko Samu Sirkan joulutervehdyksen.

IMG_20141216_212222.jpg

BELHAVEN SCOTTISH OAT STOUT:

1700-luvulta asti toiminut Belhavenin panimo on Skotlannin vanhin itsenäinen panimo. Scottish Oat Stout on todella suositeltava valinta aterian päättävän kahvin seuraksi. 7% alkoholitilavuus on juuri sopiva tälle. Paahteisuus ja suklaa maistuu vahvasti. Siihen yhdistyy paahdetusta ohrasta ja kaurasta tuleva hento savuisuus. Ai, että... Tästä mä tykkään. Täytynee ostaa pullo myös jouluksi.

IMG_20141216_212422.jpg

 

To be contiuned...