Keitin vuoden 2014 aikana yhdeksän eri uutepohjaista olutsatsia, joiden kautta koen päässeeni melko hyvin sisälle nimenomaan uuteoluen maailmaan. Eri hiivalajikkeisiin en ole käytännössä vielä tutustunut, mutta useampikin humalalajike on tullut testattua. Keitossa on lillunut myös mm. karpaloita, kukkaishunajaa, sekä sitruunamehua. Lopputulos on ollut vaihteleva: osa satsesista (Katkera kulti, Joulumunkki, Lasikuuri) ovat onnistuneet erinomaisesti, kun taas toiset (Notkoberfest Bock, Vehnäfemma) ovat jättäneet enemmän toivomisen varaa. Yksi satseista osoittautui sen verran äpärämäiseksi humalaöveriksi, etten sitä omaksi oluseksi kehdannut edes ristiä/etiketittää.

10614332_10152432904368212_5495624086038

Notkoberfest Bock 2014 on ollut toistaiseksi Pietikäisen Pienpanimon suurin keittosatsi (25 litraa / 63 pulloa).

Koska kellari alkaa taas näyttää perin tyhjältä, on aika pistää seuraava satsi tulille. Pitkään uhosin mäskääväni tästä edes kaikki maltaat itse, mutta erinäisistä syistä (raha, nainen...) en ole saanut aikaiseksi ostaa tarpeeksi isoa keittoastiaa. Niinpä ajattelin toteuttaa vuoden ensimmäisen satsin osittaismäskäyksellä. Eli jos sitä puolikkaalla askeleella menisi tässä vaiheessa eteenpäin.

Istuin eilen olutravintola Suskissa ja kirjasin ylös ajatuksiani seuraavan satsin suhteen. Keittokirjaan hahmottuikin ihan hyvältä kuulostava resepti. Se on sitten eri asia, mitä tuosta meikäläisen keittämänä lopulta tulee. Grammamääriä en lähtenyt vielä laskemaan, siinä pitää viedä saada konsultaatioapua (sana on vapaa). Myös sopivan hiivalajikkeen seulonnassa saattaa olla apu tarpeen. Jotain tämän suuntaista silti olisi tarkoituksena lähteä rakentamaan.

IMG_20150107_173319.jpg

Tavoitteena olisi siis tumma ja melko kevytrunkoinen savuolut. Tuo kataja on semmoinen pakkomielle, jonka tungen joka olusen suunnitteluun. Se on silti melko hankala mauste löytää Helsingin kaduilta, saatika kaupoista. Maltaat ja humalat ajattelin tilata netin kautta Brewcatilta. Myyrmäen Viinimelkkoon en nyt jaksa raahautua, koska siellä myyjä tuppaa myymään mulle aina puolet kaupan irtaimistosta. Vähän heikoilla jäillä tässä ollaan, mutta kuten ei mopolla kuuhun, ei myöskään uuteoluella panimomestariksi.