Huolellisen (?) valmistelun jälkeen, Pietikäisen Pienpanimon ensimmäinen osittaismäskätty olut Smokey and the Bandit porisee parhaillaan käymisastiassa. Mikäli hiivan-, maltaan- ja humalan jumalat ovat suotuisat, valmistuu muutaman viikon päästä parinkymmenen pullon satsi, enemmän tai vähemmän juomakelpoista savuvehnäolutta. 

IMG_20150207_154132.jpg

Mäskäyksen aikana ehti hakea/maistella vähän inspiraatiota. 

Ennen "äksöniä", kirjasin BeerSmith -sovelluksen avulla raaka-aineet, joiden perusteella sain etenemisohjeet. Tosin, nämä olivat hieman ristiriidassa muun informaation suhteen, mitä osittaismäskäyksestä olin etukäteen netistä löytänyt. Päätin siis soveltaa oman mieleni mukaan (kuten aina).

10377025_313521585513973_401397039660862

Iskin viiden litran kattilaan pari litraa vettä ja nostin lämpötilan tuonne 70 asteen pintaan, jonka jälkeen tyhjensin mallaspussit (200gr paahdettua vehnää, 200gr vehnää ja 400gr savustettua ohraa) veden sekaan. Tämä tietysti olisi pitänyt tehdä jo alemmassa lämpötilassa, jotta eri entsyymien toimintatehokkuus olisi ollut optimaali. No, "perse edellä puuhun", kuten niin monessa muussakin elämän osa-alueessa. 

10945280_313909322141866_668326166059905

Mäskäysvaiheessa tottelin BeerSmithin ohjetta ja annoin maltaiden rauhassa lillua 70-72 asteisessa vedessä tunti ja seitsemäntoista minuuttia. Tosin, tuon lämpötilan pitäminen stabiilina osoittautui melko haastavaksi. Välillä käytiin kuudenkympin tietämissä ja toisinaan päräytettiin lähemmäs kahdeksaakymppiä. Loraus vettä silloin tällöin ja hellan lämpötilan säätely rauhoittivat, toisinaan villiksi äitynyttä lämpötilanhallintaa. 

IMG_20150207_164057.jpg

Kun aika oli kypsä, siirsin mäskäyksestä muodostuneen vierteen käymisastiaan ja huuhtelin maltaat vielä, että kaikki käytettävät aromit pääsisivät itse keittoon. Siitä sitten vierre Biltemasta ostettuun 25 litran kattilaan ja keitto tulille. Kaveriksi pistin kaikki jääkaapista löytyneet Tettnanger-humalapelletit, eri satseissa tottakai. Lisäsin vartin välein humalapussiin 25gr pellettejä. Yhteensä keittoaikaa kertyi tunti, jonka jälkeen meni toinen mokoma siinä, kun yritin jäähdyttää vierteen. Roudasin parvekkeelle pahvilaatikon täynnä lunta ja laitoin kattilan sinne. Tuskallisen hitaasti silti laski 25-27 asteen "hoodeille". Vaan sitten kun näin kävi, sekoitin astiaan uutepurkin, lorautin hiivan sekaan ja nostelin vierrettä vähän, että se saisi happea. Kansi kiinni ja astia varastoon. Eikä aikaakaan, ja jo seuraavana päivänä alkoi ilmalukko kuplia ja mukava porina täyttää varaston. Ominaispainomittari näytti 1.040, joten jännityksellä odotan, mitä tuleman pitää. Pullotus tapahtunee loppuviikosta ja valmista olutta pitäisi olla maisteltavissa maaliskuun alussa.