Isketään heti pihvi pöydälle: mikäli arvostat kotikutoista ja lähituotettua ruokaa, sekä konstailematonta olutta, on Saaremaa sinun paikkasi! Itse en matkoilla ollessani ole koskaan törmännyt yhtä hyvään ruoan ja juoman kokonaislaatuun, kuin mitä "Baltian paratiisisaarella". Syy tähän lienee pitkälti siinä, että lähes kaikki raaka-aineet tuotetaan saaren sisäisesti, eli maksimissaan 150km päässä. Lisäksi, eri tuottajien rakkaus omaa tekemistä kohtaan näkyy (Koplimäen spelttifarmin kukkakedot ovat vaikuttava näky ja Roositalun lammasfarmilla lampaat saavat oleskella rauhassa suurella heinäpellolla - erikseen varjopaikat ja juomapaikat) ja ennen kaikkea maistuu. Täydellisessä maailmassa ruoka tuotettaisiin kaikkialla, kuten Saaremaalla! Mikäli mahdollista, kannattaakin saarella ollessa käydä tutustumassa eri farmien toimintaan ja tuotteisiin.

WP_20150719_12_42_02_Pro.jpg

Ennen...

InstagramCapture_8e9e7d0b-4881-4b71-9a53

...ja jälkeen.

Saaremaan pääkaupunki Kuressaari lienee se paikka, jonne valtaosa saarelle suuntaavista olemisensa keskittää. Rauhallinen ja viihtyisä kaupunki tarjoaa muutaman todella herkullisen ruoka- ja juomapaikan. Vanhan kivisen tuulimyllyn sisään rakennetussa Veski Tavernissa (Pärna 19), keski-aikaisiin perinneasuihin sonnustautuneet tarjoilijat kantavat pöytään mitä herkullisinta murkinaa. Mm. karitsamakkarat kurpitsamuussissa ovat jumalaiset. Sopivasti imelä kurpitsa leikkaa hienosti luonnonsuoleen puristetun lihan mehukkuutta.

Vaikka juomalista on varsinkin oluiden osalta Veskissa kattava (löytyy myös yksi Virolainen siideri), tietää sivistynyt matkailija, että Saaremaalla sapuska huuhdotaan alas Pihtla Õluella. Tämä paikallinen ylpeyden aihe on sahtimainen juoma, joka Veskissa tarjotaan keraamisesta tuopista. Kotikaljan ja siman epävirallinen jälkeläinen saattaa kuulostaa melkoiselta äpärältä, mutta Pihtla Ôlu on mitä parasta herkkua. 7,6% kanssa kannattaa kuitenkin olla varuillaan - sen verran hyvin menee alas.

WP_20150717_21_50_22_Pro.jpg

Mars, Veskiin siitä!

InstagramCapture_ae0ea392-6b0b-49fd-ac6e

Tuopillinen Pihtla Ôlua.

InstagramCapture_307a6d7e-3b29-4b39-9357

Aivan käsittämättömän hyvä makkara-annos.

Toinen Kuressaaren ehdottomista gastronomihelmistä on Kohvik Retro (Lossi 5). Kirpputorimaisesti sisustettu ravintolakahvila on olemukseltaan hyvin olohuonemainen ja sopii niin päämäärättömään humalahengailuun, kuin myös aterioimiseen. Retron olutpullovalikoima on vakuuttava ja varsinkin Eestiläisen käsityöläisoluen tutustumiseen paikka tarjoaa erinomaiset puitteet. Kaiken kruunuksi, palvelu on ystävällistä ja myös jokseenkin asiantuntevaa. Toisin kuin usein muualla Virossa, Saaremaalla asiakaspalvelu on aidosti miellyttävää. Tietävät mokomat, että me turistipellet tulemme siten myös ensi vuonna ja tuomme mukanamme paljon (?) tuohta.

InstagramCapture_8f0a0604-27a3-46e2-bc05

Vormsi -panimon märzen oli oiva kaveri lammasburgerille.

InstagramCapture_8ca6338c-bfd2-4190-b7c4

Tykästyin kovasti saaren oman Pöide-panimon kotikutoisilta maistuviin, makean ruisleipämäisiin kahteen oluseen.

WP_20150719_21_07_43_Pro.jpg

Allekirjoittanut olisi sopinut Kuressaaren alkuperäisväestöön, muutenkuin kuin pelkän nenän puolesta.

Vaikka Veski ja Retro muodostavatkin ylivoimaisen kaksikon, mitä tulee Kuressaaren makunautintoihin, löytyy kaupungista (tai pikemminkin saarelta) myös muutama muu erinomainen ruokailupaikka. Ristorante La Perlasta (Lossi 3) saa ainakin herkullisia lampaankyljyksiä, sitäkin herkullisemmassa katajakastikkeessa. Noin 30km Kuressaaresta pohjoiseen löytyy (jo aiemmin mainitsemani) Roositalun lammasfarmi ja sen yhteydessä toimiva fine-dining-restaurant. Keskelle korpea rakennettu ravintola on hieman tyyriimpi, mutta liha on ensiluokkaista ja se tulee viereiseltä pellolta. Ehdottomasti suositeltava paikka vierailla. Mainitaan vielä Kuressaaresta Grand Rose Spa Hotellin ravintola (Tallinna 15), jonka tuoreista savukala-annoksista varsinkin Beer Trotterin sivustolla on oltu vaikuttuneita. Grillattu meriahven on kokonaisuudessaan vaikuttava näky, mutta avotulen makua kaipaisi runsaasti lisää. Silti, koska Saaremaan ruoka ja juoma on yleiseltä tasoltaan niin uskomattoman ensiluokkaista, antaa tällaiset pienet kauneusvirheet mielellään anteeksi.