Niinhän se menee, että kysyntä synnyttää tarjontaa. Menikin yllättävän pitkä aika, ennen kuin suomalaisten elintarvikejättien lanseeraamien halpatuotemerkkien alla alkoi ilmestyä muutakin olutta, kuin pelkkää vaaleaa- ja tummaa lageria. Tällä hetkellä S-ryhmän oman halpatuotemerkin alla löytyy venhäolutta, sekä yhä vaan niin trendikästä IPA:a. Hinta on euron verran muita kotimaisia saman oluttyylilajin edustajia halvempi, joten menekki on ollut silminnähden hyvä. Varsinkin IPA on tyhjennetty hyllyistä melko tehokkaasti.

index.jpg

Tarkempi tutkimus osoittaa, että S-ryhmän "erikoisemmat" oluet valmistuvat Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla. Kuin sattumalta samoihin aikoihin on kauppoihin ilmestynyt niin ikään Laitilan oma Kukko-IPA. Molempia näistä olen maistanut, vaan en rinnakkain. Näin ollen en pysty suorilta käsin arvioimaan, onko kyseessä täysin sama satsi, joka on vain puettu kahteen eri tölkkiin. Sinisilmäinen pieni olutpoika sisälläni haluaisi uskoa, että kyseessä on edes näennäisesti kaksi eri satsia, mutta toisaalta bisnesymmärrykseni puhuu toista kieltä. Mene ja tiedä, mikä on totuus.

index%202.jpg

Sitten on tietysti laatukysymys? Omaan makuuni S-ryhmän IPA on humaloinniltaan melko mieto ja turvallinen (eli juurikin kohderyhmälle sopiva). Olvin loistava IPA, sekä Sinerbrychoffin vähintään yhtä loistava APA ovat nostaneet kotimaisen kauppaoluen tason korkealle. Toivon mukaan nimenomaisesti tuota laatua tavoiteltaisiin ja siitä kilpailtaisiin ennemmin, kuin myytäisi pelkällä tyylilajilla.

Veikkaanpa, että vuonna 2017 nähdään kauppojen hyllyillä ensimmäinen kotimaisen halpatuotemerkin Saison :)