Gulassi on Unkarista lähtöisin oleva liharuoka, jonka jippo piilee paprikan käytössä. Natiivikielellä Gulyás nimisenä tunnettu, varsinkin Baltiassa usein nautittu sapuska tarkoittaa suomenkielellä paimenta. Se onkin oivallinen pataruoka vaikka nuotiolla lämmitettäväksi. Pietikäisen pienpanimon Niksi-Pieti väkersi oman reseptinsä Gulassille. Sopivasti perinteitä kunnioittaen, sopivasti vapaasti improvisoiden. Hyvää tuli, eikä ollut paha rasti. Kannattaa kokeilla.
Puolisen kiloa nautaa palalihoina
Paprika
Jokunen tomaatti
Iso sipuli
Puolisen litraa puhdasta vettä
Kuminaa, laakerinlehtiä, paprikajauhetta ja sen semmoista
Suolaa ja pippuria
- Pistä uuni päälle. 175 astetta riittänee.
- Leikkaa lihat pieniksi kuutioiksi ja ruskista pannussa, jonka jälkeen viskaa padan pohjalle ja ripottele reippaasti suolaa ja pippuria kaveriksi.
- Sipuli ja paprika silpuksi ja sinne sekaan. Sekoittele ja viheltele. Siemaile vaikka olutta.
- Ripaus kuminaa ja tujaus paprikajauhetta. Jatka sekoittelemista. (chili voisi toimia myös). Mausteissa ei kannata pihtailla.
- Lorauta puoli litraa vettä pataan ja sekoittele vaihteeksi. Lopuksi laakerinlehti kellumaan pinnalle.
- Hauduta uunissa pari tuntia. Hyvää aikaa katsoa vaikka joku leffa.
- Anna vetäytyä tovi.
- Nauti smetanan, vaalean rapeakuorisen sekaleivän, sekä aidon Tsekkiläisen pilsnerin kera. On muuten hyvää.
Kommentit