Skål, salute, Prost, na zdravi, chreers, hölökyn kölökyn...

Olutlasien yhteen kilistelyn yhteydessä kuultava huudahdus on merkittävä osa useimpien maiden kansallista kulttuuria. Maassa vieraileville turisteille kyseisen huudahduksen opettelu on itsestäänselvyys. Paikallisten riitaisimmatkin erimielisyydet unohtuvat hetkeksi, kun ilmaan kajahtaa kaikkia yhdistävä positiivinen huudahdus. 

Vikings-normal.jpg

Maljan kohottaminen, eli skoolaaminen tunnetaan jo viikinkien ajoilta. Pohjoisgermaanien merirosvojen tapana oli kuivattaa tapettujen siviilien pääkalloja, joita he sittemmin käyttivät mukina voitokkaan huurteisen (käytännössä vahvan siman) nauttimiseen. Kallot nostettiin ilmaan ja huudahdus "Skool" juhlisti voittoisaa sotaretkeä. Tästä on lähtöisin sanan skål (skull) käyttäminen kippistämisen yhteydessä. 

Cup-made-from-a-human-sku-007-normal.jpg

Tuoppien kolistelu oli olennainen asia varsinkin keskiajalla, jolloin pidettiin velvollisuutena vastata tarjottuun maljaan. Tämän päivän etikettisäännöissä lasien kilistely ei ole suotavaa. Sen sijaan korostetaan lasien nostoa ja katsekontaktin ottamista. 

Pietikäisen Pienpanimo haluaa edistää osaltaan iloista olutkulttuuria, jonka vuoksi lokakuun puolivälissä valmistuva Notkoberfest Bock 2014 -olut tulee ohjeiden mukaisesti nauttia mahdollisimman huurteisena tuopista ja siten, että siitä lähtevä kolina kuuluu Venäjän ja Ukrainan maarajalle saakka. Skål!