Pitkä (?) kuuma kesä on jälleen saapunut tänne pohjolaan, eikä siitä päästäne eroon seuraavaan kuukauteen. Arska paahtaa päivät pitkät ja paidan selkämys kostuu pelkästä kauppareissusta. Kroppa ei edelleenkään läpäise rantakuntotarkastusta, eikä läkähtyminen muutenkaan houkuttele. Porvareilla on vene ja juopoilla 24/7 terassipössis... Mikä siis avuksi?

Pietikäisen pienpanimo suosittelee ensiavuksi Prykmestarin tummaa ja täyteläistä SavuKataja-olutta. Taannoin vuoden olueksikin valittu herkku sopii valoisaan kesään kuin valkoinen tennissukka Lenitan jalkaan. Silti, tämä pimeän ajan olut on juuri omiaan toimimaan melankolisen ja loskaan tottuneen mielen vastaiskuna auringon petollisen lämpimälle syöpähoidolle. 9% vahvuinen SavuKataja on parhaimmillaan ns. "yksillä" nautittuna. Vaikka kyseessä on rakkaudella varastoitu sesonkituote, löytynee se yllättävän monen asiaan vihkiytyneen olutravintolan listalta myös näin kesäisin. Kannattaa kysäistä!

IMG_20140708_201506-normal.jpg

Kaksiosaisen korjaussarjan kruunaa hyvä dekkari. Ruotsalaisen duo Erik Axl Sundin Varistyttö on ollut tapaus ilmestyttyään - eikä suotta. Kahden eri kirjailijan muodostama vekkuli duo-titteli haiskahtaa etäisesti besserwisseröinniltä, mutta itse kirja on täyttä tuskaa - timanttisella hiontaotteella. Harvinaisen, lähestulkoon ainutlaatuisen kylmä ja tyly juoni pyyhkii takakanttaan Stieg Larssonilla. Millenium on niin viime sesonkia! Tarinassa on yhtä paljon valoisia hetkiä, kuin suomalaisessa Juhannusyössä keskimäärin. Viimeisen sivun muodostama äkkipysähdys olisi sietämätön, ellei tämän trilogiaksi tarkoitetun tarinan toinen osa Unissakulkija olisi jo niin ikään luettavissa (viimeinen osa Varjojen huone julkaistaan lokakuussa).

Vastaiskuna valolle ja lämmölle siis: tummaa olutta ja kylmää lukemista. Näin tästä(kin) kesästä vielä selvitään!