Vaikka ensikosketus Unkariin sisälsi silmään kohdistuneen kusisuihkun paikalliselta wanna-be-taxidriverilta ja vähän turhankin kirjaimellisen vuohenjuustoburgerin (where´s the steak?), osoittautui maa ainakin pääkaupungin osalta, mitä mainioimmaksi reissukohteeksi nälkäiselle ja ennen kaikkea janoiselle matkaajalle. 

Koska Budapestin hotelleissa aamupalasta joutuu pulittamaan 14-20 euroa, kannattaa fiksuna maailmanmatkaajana pistää päivä käyntiin jossain kaupungin lukuisista kahviloista. Unkarissa osataan arvostaa hyvää aamiaista. Kotikutoisuus ja lähiruoka ovat enemmän sääntö kuin poikkeus (ellei jumiudu Pestin turistirysiin). Itse löysin Budan puolelta (tois puol Tonavaa) osoitteesta Frankel Leó út 11 kerrassaan mainion Szendzso Reggeliző Kávézón. Intiimi ja rauhallinen kahvila tarjosi rakkaudella tehtyä aamiaisruokaa, sekä ovensuussa päivystäneen trubaduurin, joka kitarallaan rämpytti kahvilaan mukavan tunnelman. Savukinkkumunakokkeli, minttu-vadelmapirtelö, kylmälohicroissantti, cappuccino ja sen sellaiset maistuivat taivaalliselta. Tarjoilijakin hymyili niin nätisti, että piti jättää kunnon tippi. Szendzso on ehdoton vierailupaikka, mikäli Budapestissa pyörii.

IMG_20141202_213010.jpg

Soluttautuneena paikallisten aamupalalaisten joukkoon (vilaus kitaristista ovensuussa).

IMG_20141202_162104.jpg

Normiaamu(pala).

Budapestissa burgerit tuntuvat olevan kovassa huudossa. Kaupungista löytyy lukematon päärä erilaisia burger-ravintoloita ja perushamppari valmistetaan Suomen Scan-burgeria kunnianhimoisemmin. Vaikka parit bögöt tuli naamaan vedettyä, koin luontevimmaksi ohittaa ns. oikeat ruokapaikat ja keskittyä enemmän katuruokakojuihin ja kauppahallin murkinapaikkoihin. Mikäli oma hygieniantaju ei häiriinny siinä vaiheessa, kun tarjoilija repii omilla rakennekynsillään leipään Gulassin mentävän aukon, tarjoaa "kadunmiesten ruokalat" mielenkiintoisia elämyksiä. Kaikki on uitettu rasvassa ja suuri osa marinoitu jauhoilla. Erityismaininta makkaroille, jotka ovat ISOJA, mausteisia ja mehukkaita. Yksi sellainen korvaa kokonaisen aterian, ja toisin kuin Suomessa, Unkarilaiset makkarat eivät kaipaa kaverikseen minkään sortin sinappia.

IMG_20141202_213324.jpg

Suklaassa uitettu rusinainen vehnälettu maistui oluen kanssa.

IMG_20141203_172949.jpg

Maustemakkara, lihavarras ja taikinajuusto maistuivat oluen kanssa.

No mutta, let´s cut the bullshit ja siirrytään niihin olusiin. Unkarihan tunnetaan enemmän viinistä kuin oluesta, joten hyvän tuopin eteen täytyy nähdä vähän vaivaa. Se kuitenkin kannattaa, sillä kaupunkiin on piilotettu lukuisia viihtyisiä olutravintoloita, sekä myös muutama todellisen olutnörtin märkä päiväuni. Aivan kivenheiton päässä Oktogonin metroasemalta osoitteesta Hunyadi tér 11 löytyy mainio kellaripubi Hopfanatic. Nimensä mukaisesti, paikka on erikoistunut överihumaloituihin olusiin, joten mallasmaista makeutta etsivien kannattaa kiertää tämä paikka kaukaa. Itse painelin suoraan "pimeyden ytimeen" ja tilasin tuopposen No Hop Limitiä. Jo ensipuraisusta tämä 8,5% double IPA käyristi katkeran miehen karvaan kielen. Paikka oli puolillaan erilaisia vahvasti humaloituja olusia ja paikallinen Valviran edustaja taisi itsekin olla niiden pauloissa, sillä pulloja sai halutessaan ostaa myös mukaansa. Hauska paikka!

IMG_20141202_213144.jpg

Keidas keskellä pimeää kaupunkia.

Sitten itse pihvin pariin: Csak a jó sör on rankattu maailman 21 parhaimman olutravintolan joukkoon, joten ei mikään turha mesta. Vain kolmena päivänä viikossa ja kuusi tuntia kerrallaan auki oleva paikka on osoittautunut melkoiseksi olutnörttien pyhiinvaelluskohteeksi. Pienen ja piskuisen pubin seinät on vuorattu hyllyköillä, jotka notkuivat eri olutpulloja. Vähän kuin Hopfanaticissa, myös täällä toimintatapana on valita itse haluamansa juoma(t), jonka jälkeen pullon saa ostaa mukaan tai juoda paikan päällä. Koska pulloja oli useita satoja, en ainakaan itse voinut välttyä valinnan vaikeudelta. Paikan omistaja mongersi suosituksia eri olusista. Jannusta näki etten ollut ensimmäinen turisti, joka paikan päällä kävi spedeilemässä. Kertakaikkisen mainioita olusia silti. Pari meni paikan päällä ja useampi mukaan ostettu pullo hotellilla.

VINKKI! Mikäli pulloja ostaa mukaansa, kannattaa ottaa muovikassi, jos sitä tarjotaan. Siten välttää mahdolliset erimielisyydet mahdollisesti mukana olevan, oluesta ymmärtämättömän emännän kanssa. Hän kun ei katso suopeasti ajatusta tunkea pulloja hänen käsilaukkuunsa hotellikävelymatkan ajaksi.  

IMG_20141202_161813.jpg

Niin sanottu positiivinen ongelma.

IMG_20141129_175009.jpg

Muista muovikassi! Itse muistin vasta toisella vierailukerralla.

IMG_20141202_161652.jpg

Paikallisia pienpanimo-olusia (sekä yksi Hollantilainen).

IMG_20141203_192714.jpg

Csak a jó sörin baarimikon oma suosikki paikallisista olusista osoittautui melko humalavoittoiseksi. Peukkukuva otettu ennen maistamista.

Mikäli ei koko reissua halua kohtuullisesti tenuttaa, tai mikäli matkaseurana on nainen, kannattaa muistaa, että Budapest on täynnä myös kaikenlaista muuta nähtävää. Kirkkoja, sekä holokaustiin ja Neuvostoliiton miehitykseen liittyviä museoita löytyy kiitettävästi. Myös kylpylöitä on pilvin pimein - siitä vaan valitsemaan. Niin ikään Budapest Jazz Club on myös vierailemisen arvoinen paikka. Erityinen suositus paikalliselle sirkukselle Nagycirkuszille. Päivittäin pyörivä parin tunnin show on kokonaisuudessaan viihdyttävä ja paikoin henkeäsalpaavan hieno. Kun esiintyjät ovat tarpeeksi kovan luokan tekijöitä, ei kärsiviä elukoita tarvita lainkaan. Siitä pisteet.

IMG_20141129_210602.jpg

Paikallinen jazz-suuruus ja hänen vaimonsa jammailemassa.

IMG_20141202_161515.jpg

Myös sirkukseen kannattaa ottaa mukaan asiaan kuuluvat eväät.

Kaiken kaikkiaan Budapest on mitä mieluisin kohde hyvän oluen ja elämän ystäville. Idyllinen kaupunki hengittää leppoisaan tahtiin, eikä vaadi koko lompakkoa. Nähtävää ja koettavaa on paljon - varsinkin voimakkaasti humaloitujen olusten ystäville.